Profielwerkstuknatuurkunde.nl
Profielwerkstuk onderwerpen, ideeën, opdrachten & voorbeelden.
Alles onder één dak.
Profielwerkstuk natuurkunde onderwerpen, ideeën en meer!
headerImg2

Terug

PWS Thema: Moderne Fysica. Ontdek één van de Natuurkunde onderwerpen voor je profielwerkstuk!

Moet je een profielwerkstuk schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg je het vak natuurkunde en wil je een PWS voor dat vak schrijven? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek allerlei leuke natuurkunde projecten, onderwerpen en voorbeelden. Leuke onderwerpen, zoals moderne fysica, energiebron & grondstof en natuur & mens.

Onderwerpen

Met moderne fysica bedoelen we de ontwikkelingen die de natuurkunde doormaakte vanaf het begin van de 20ste eeuw. Denk aan de relativiteitstheorie of kwantummechanica. Wil je meer weten? Lees dan even verder.

Kwantummechanica

Binnen de kwantummechanica bestudeer je de wereld van het hele kleine: de moleculen en de bouwstenen waaruit deze bestaan. Maar ook atomen en de bouwstenen die daar weer uit bestaan en elektronen, neutronen en protonen. Als jij wilt weten hoe deze microwereld in elkaar steekt dan past dit onderwerp goed bij jou.

Onderstaand vind je handige link:

Relativiteitstheorie
Bij de relativiteitstheorie kijk je naar de begrippen beweging, ruimte en tijd. Deze theorie is gemaakt door Albert Einstein. Hij geeft zelf het volgende voorbeeld: "plaats je hand op een hete kachel en één minuut voelt als uren, maar zit je naast een mooi meisje dan voelt één uur als een paar minuten.

Hieronder vind je interessante links:

Algemene tips

Een profielwerkstuk, wat is dat? Een profielwerkstuk (PWS) is eigenlijk een praktische opdracht. Iedere havist of vwo'er moet in de laatste klas een praktische opdracht maken. Deze praktische opdracht is onderdeel van je eindexamen, daarbij helpt het je met de overstap naar je vervolgstudie.   

Je mag je profielwerkstuk met meerdere personen maken, maar ook alleen. Wanneer je het PWS alleen schrijft kost dit je waarschijnlijk wel wat meer tijd. Het profielwerkstuk moet aansluiten bij je profielkeuze:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

Wil je weten hoe je het profielwerkstuk het beste kunt schrijven?

Kijk en gebruik dan het stappenplan.

Veel gemaakte fouten
Jaarlijks worden er veel profielwerkstukken geschreven, ook worden er veel fouten gemaakt. Je vind hier een lijstje met de meest voorkomende fouten bij het schrijven van een profielwerkstuk:

  • Je hebt geen backup gemaakt van je profielwerkstuk. Maak altijd een backup om te voorkomen dat je straks geen profielwerkstuk kunt inleveren.
  • Je hebt tekst letterlijk overgenomen uit andere documenten. Probeer zelf te formuleren en als je letterlijk citeert dan moet je de bron vermelden.
  • Je vraagt onvoldoende feedback. Betrek je docent erbij. Hij of zij moet straks je profielwerkstuk beoordelen.
  • Je onderzoeksvraag is te breed of te smal. Als je onderzoeksvraag te breed is dan bestaat de kans dat