Profielwerkstuknatuurkunde.nl
Profielwerkstuk onderwerpen, ideen, opdrachten & voorbeelden.
Alles onder n dak.
Profielwerkstuk natuurkunde onderwerpen, ideen en meer!
headerImg2

Terug

PWS Thema: Mechanica. Ontdek n van de Natuurkunde onderwerpen voor je profielwerkstuk!

Ben je op zoek naar meer informatie voor je profielwerkstuk van natuurkunde? Of wil je meer weten over mechanica? Hier kun je het allemaal vinden. Leuke opdrachten, voorbeelden en onderwerpen. Zoals mechanica, moderne fysica of licht & kleur. Ook bieden we algemene tips en een stappenplan voor het schrijven van je profielwerkstuk.

Onderwerpen

Mechanica houdt zich bezig met evenwicht en beweging van voorwerpen onder invloed van de krachten die erop werken. Denk aan: kinimatica (bewegingsleer), dynamica (krachtenleer), statica (evenwichtsleer), kinetica (samenhang tussen bewegingen en krachten), aerodynamica (gedragingen van gassen), hydrodynamica (gedragingen van vloeistoffen), Sterkteleer (toegepaste mechanica). Wil je meer weten? Lees dan even verder.

Toegepaste mechanica
Toegepaste mechanica is eigenlijk de brug tussen de theorie en de toepassing ervan op de technologie. 

Hieronder vind je een aantal handige links:

Hydrodynamica
Bij hydrodynamica ga je kijken naar het gedrag van vloeistoffen in het water.

Aerodynamica
Bij aerodynamica hou je je bezig met de stromingen en krachten in de lucht.

Dit zijn goede links:

Algemene tips

Wat is een profielwerkstuk?
Een PWS is een praktische opdracht. Iedere scholier, moet in het laatste jaar van HAVO of VWO een profielwerkstuk schrijven. Het moet aansluiten bij je gekozen profiel. Op deze manier kun je jezelf voorbereiden op je schoolexamen en de overstap naar je vervolgstudie.  

Je PWS kun je met meerdere personen maken, maar je kan het ook alleen doen. Het onderwerp van je PWS moet aansluiten bij je gekozen profiel (NT, NG, CM of EM).

Hoe schrijf je een profielwerkstuk? 
Volg dit het stappenplan voor houvast bij het schrijven van je natuurkunde PWS.

Veel gemaakte fouten
Er zijn veel voorkomende fouten bij het maken van het PWS, een aantal voorbeelden zijn:

  • Je onderzoeksvraag is te breed of te smal. Als je onderzoeksvraag te breed is dan bestaat de kans dat je de vraag niet kan beantwoorden vanwege het tijdsbestek. Is je onderzoeksvraag te smal dan heeft het te weinig diepgang voor een profielwerkstuk.
  • Je hebt tekst letterlijk overgenomen uit andere documenten. Probeer zelf te formuleren en als je letterlijk citeert dan moet je de bron vermelden.
  • Je hebt geen backup gemaakt van je profielwerkstuk. Maak altijd een backup om te voorkomen dat je straks geen profielwerkstuk kunt inleveren.
  • Je vraagt onvoldoende feedback. Betrek je docent erbij. Hij of zij moet straks je profielwerkstuk beoordelen.