Profielwerkstuknatuurkunde.nl
Profielwerkstuk onderwerpen, ideeën, opdrachten & voorbeelden.
Alles onder één dak.
Profielwerkstuk natuurkunde onderwerpen, ideeën en meer!
headerImg2

Terug

PWS Thema: Golven & Straling. Ontdek één van de Natuurkunde onderwerpen voor je profielwerkstuk!

Ben jij havo of vwo scholier en ben je op zoek naar hulp bij het schrijven van je profielwerkstuk natuurkunde? Een interessant onderwerp voor je PWS is bijvoorbeeld golven en straling. Op deze website vind je allerlei onderwerpen, voorbeelden, links en tips over verschillende natuurkunde onderwerpen. Ook algemene tips voor het schrijven van je profielwerkstuk vind je op deze site.

Onderwerpen

Straling is het uitzenden van energie zoals golven. Bij straling is er sprake van energieoverdracht zonder dat er sprake is van direct contact. Bijvoorbeeld als je naar de radio aan het luisteren bent of tv aan het kijken bent. Deze apparaten maken namelijk gebruik van elektromagnetische golven. Wil jij weten welke natuurkundige processen straling kunnen veroorzaken? Lees dan even verder.

Hieronder vind je handige links:

Radioactiviteit
Radioactiviteit is een natuurlijk verschijnsel waarbij bepaalde atomen spontaan splitsen in kleinere atomen. Informatie over radioactiviteit en de gevolgen ervan vind je hier. 

Dit zijn handige links:

Golven & Geluid
Ben je geïnteresseerd in muziek en geluid? Wil je weten hoe het karaktarstieke geluid van een gitaar zich voortbrengt? Of wil je weten hoe een geluidsgolf zich voortplant? Bekijk dan de onderstaande link.

Hieronder vind je een handige link:

Algemene tips

Wat is een profielwerkstuk?
Havisten en VWO'ers moeten in de laatste klas van de bovenbouw een praktische opdracht uitvoeren. De praktische opdracht wordt vaak profielwerkstuk of PWS genoemd. Een profielwerkstuk is een onderdeel van het schoolexamen. Met het schrijven van je profielwerkstuk bereidt je je voor op de overstap naar een vervolgstudie.

Je kunt je profielwerkstuk alleen of met meerdere personen maken. Met het PWS ga je uitgebreid in op een onderwerp die aansluit één van de profielen (NT, NG, CM en/of EM).

Wil je weten hoe je een profielwerkstuk moet schrijven?

Lees dan het profielwerkstuk stappenplan.

Veel gemaakte fouten
De meest voorkomende fouten bij het maken van een PWS zijn:

  • Je onderzoeksvraag is te breed of te smal. Als je onderzoeksvraag te breed is dan bestaat de kans dat je de vraag niet kan beantwoorden vanwege het tijdsbestek. Is je onderzoeksvraag te smal dan heeft het te weinig diepgang voor een profielwerkstuk.
  • Je hebt tekst letterlijk overgenomen uit andere documenten. Probeer zelf te formuleren en als je letterlijk citeert dan moet je de bron vermelden.
  • Je hebt geen backup gemaakt van je profielwerkstuk. Maak altijd een backup om te voorkomen dat je straks geen profielwerkstuk kunt inleveren.
  • Je vraagt onvoldoende feedback. Betrek je docent erbij. Hij of zij moet straks je profielwerkstuk beoordelen.